Vaste presentatie over Pierre Cuypers

In Het Cuypershuis Roermond

Vanaf 2020 maakt de bezoeker kennis met de productieve Cuypers, die vooral bekend is geworden als de architect van honderden kerken, kapellen en kloosters. Centraal daarbij staat de verwondering van de bezoeker: hoe heeft hij het allemaal kunnen klaarspelen in de 19de eeuw?

De herinrichting past in de toename van de bekendheid en waardering van Cuypers’ werk. Sinds de opening van het Cuypershuis in 2011 en de heropening van ‘zijn’ Rijksmuseum in 2013 is Pierre Cuypers volop in de belangstelling komen te staan. Het juiste moment dus om meer in te gaan op de inhoud en dichter op zijn huid te kruipen.

In de nieuwe vaste presentatie kijkt de bezoeker als het ware mee over de schouder van de beroemde architect om te ontdekken hoe Cuypers zijn ongelooflijke oeuvre tot stand heeft weten te brengen. Niet alleen zijn persoon en karakter gaan meer naar voren komen, ook is er aandacht voor zijn ambitieuze drang naar vernieuwingen, zijn inspiratiebronnen en de nadruk op het ambacht. Elke kamer in deze “bouwfabriek” heeft een eigen thema en sfeer gekregen. Interactieve elementen zorgen voor een veelzijdige ervaring in het museum.